Peruna on koisokasvien heimoon kuuluva kasvi, jonka mukulaa käytetään ravintona. Peruna on yksi yleisimmistä ravintokasveista Euroopassa, sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikassa. Perunan mukulat kasvavat maan alla ja perunaa syödään monella tavalla valmistettuna kuten keitettyinä, paistettuina tai perunamuhennoksena.
Useimmiten perunan kuori on ruskea tai keltainen, mutta se voi olla myös violetti, punainen tai vaaleanpunainen. Sisältä peruna on usein vaalea, mutta on mahdollista, että se on sisältäkin kuoren värinen. Peruna sisältää noin 10–15 % tärkkelystä.
Peruna on myös ekologinen ruoka. Koska perunaa viljellään koko suomessa runsaasti, on suurin osa myytävästä perunasta lähiruokaa, jolloin vältytään pitkän kuljetuksen aiheuttamilta haitoilta ympäristölle. Perunan kasvatus kuluttaa myös vähemmän vettä kuin esimerksi riisi tai viljasta valmistettava pasta. Useita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita saa perunasta selvästi enemmän kuin makaronista tai valkoisesta riisistä.